donderdag 28 februari 2013

laatste dag van de winter?


Om de winter af te sluiten: 


Afgelopen zondag was daar plots weer de sneeuw terwijl ik liever lenteweer zie. Het fijne was dat de sneeuw deze keer heel goed plakte, er heel veel sneeuw te rollen was bij opa en oma. We maakten twee grote sneeuwpoppen met hier en daar een herfstblaadje. Laat de lente maar komen!

dinsdag 26 februari 2013

De leerlingen van de groepen 6 hebben 4 lesweken aan een eigen knuffel gewerkt. Tijdens de museummaand tentoonstelling van het Textielmuseum ga ik een hele serie van deze mooie werkstukken tonen, hier alvast een voorproefje.

 


Iedereen begon met een mutsje als basis, de rest ontstond tijdens het werken (en vinden van andere gebreide materialen).



 


zondag 24 februari 2013

een machine in het atelier

Terwijl ikzelf ziek op de bank doorbreng gaan de jongens gewoon door met spelen: machines bouwen.
Vooral de jongste houdt van machines maken uit allerlei materiaal. Van vooral metalen vondsten uit het atelier maakte hij dit bouwsel.





zaterdag 23 februari 2013

voor etsy

Ik had niet genoeg blogjes in het voren gemaakt om mijn ziek zijn te overbruggen. Ik had nergens zin in: alleen liggen en slapen. Ondertussen heb ik maar niet meer gedacht aan mijn belofte: een etsy winkeltje te hebben gestart voor........2013. 

Ik ben wel bezig met maken van deze hangers (Anja Brunt is mijn inspiratiebron) maar de volgende stap: in de etsywinkel zetten is nog niet gelukt. 

Ik hoop dat de lente snel begint en daarmee mijn energie en daadkracht ook weer op komt borrelen. Hier alvast een voorproefje van mijn dekendingen.




zondag 17 februari 2013

knuffels in de maak

Bij de kringloop vond ik grote zak met  handgebreide babymutsjes en telefoonhoesje. Met een flinke lading vulling en een grote selectie sokken en handschoenen gingen de leerlingen als bezetene aan het werk. 

Ze maakte kun eigen knuffel met als basis een gevuld mutsje. De rest was aan hen. Hier zie je foto's tijdens de derde les. 
Les 1 vullen en dichtrijgen van de achterkant, maken van het ontwerp
Les 2 toevoegen van ledematen of hooden
Les 3 en 4 naaien en naaien, afmaken van het gezicht met knopen, vilt en chenilledraad.

 De leerlingen konden ze haast niet bij mij laten omdat ze ze zo graag mee naar huis namen en ik bewaar ze om in april te exposeren in het textielmuseum. Later komen er nog wel foto's op het blog van knuffels als ze  af zijn.









vrijdag 15 februari 2013

vervallen kasteeltoren

Met allerlei resten klei maakte de leerlingen in mijn les deze -vervallen-kasteeltorens. De klei heb ik van uitgedroogde broden klei gemaakt door de broden in stukken te slaan en weer water toe te voegen. Het is heel moeilijk om de klei precies goed zacht te krijgen. Platen rollen kan dan wel goed, vandaar deze opdracht.

Ze rolden platen klei op textielgaas en doek om zo een mooie textuur in klei te krijgen. Op de ondergrond 'plakte' ze met kleislib een rond gezette kleiplaat. Nog wat kantelen, schietgaten, ramen of ophaalbrug erin maken en zie hier een verzameling oude bouwsels,







dinsdag 12 februari 2013

vet fout

Mi ons zuster op pad:

Wat hebben we veel lachende mensen gezien. Het was hilarische, twee 'opgeblazen mannen' in slechtzittende kleding die om de haverklap op de grond belandden. En ook weer omhoog geholpen moesten worden. 
Mijn broers stuiterde er lustig op los. De scootmobiel zorgde voor een diskwalificatie vanwege het overtreden van de regel: geen gemotoriseerd verkeer in de Moeslandse optocht. We vielen niet in de prijzen maar hadden wel vetter lol.
Ik ga proberen nog een filmpje te vinden dat ik dan met jullie deel.







zondag 10 februari 2013

carnavalswagentje

Juf Annemiek maakte met de leerlingen deze carnavalwagentjes
Een beschilderde eierdoos als basis. 
Iedere wagen heeft zijn eigen pop (van wc rol met een prop kranten erop).
Het ziet er superleuk uit. 
Nog even en buiten gaan de optochten van start, veel kijkplezier.



zaterdag 9 februari 2013

ruzie rond carnaval

Mijn broers bereiden zich voor op de belangrijkste maandag van het jaar: 
om tijdens de Moeslandse Optocht met mij op stap te kunnen. 
Het aankleden neemt wat tijd maar wat wil je als je zo dik bent.


En dan krijgen ze ook nog ruzie (in het echt valt het mee hoor, het zijn geen Eindhovense toestanden). Mijn rol in het geheel is: zuster zijn zoals ik al bijna 40 jaar ben: eitje)



donderdag 7 februari 2013

nog meer clowns

Clowns zijn dit jaar een geliefd onderwerp voor de carnaval, zie hier: witte hoofden op een gekleurde ondergrond, rondjes gestempeld met wc rolletjes en de rest getekend met krijt. Eenvoudig en effectvol.
Juf Annemiek maakte met groep 4 deze vrolijke tekeningen.






dinsdag 5 februari 2013

clown voor carnaval

Deze week is de school langzaam aan het verkleuren: het is bijna carnaval. Ik zag bij de groep 7 van Paula mooie clowns hangen. Het zijn geschilderde portretten en het mooie is dat de achtergrond niet wit is gebleven maar ook beschilderd is waardoor het helemaal af is.